rastakuchařka

21. července 2009 v 18:55 | budai |  rastafari


Mrkvové lívance

Přísady:
3 středně velké mrkve, 115 g celozrné mouky
1/2 lžičky prásku do pečiva;1/4 lžičky skořice,
1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muš. oříšku
85 g surového třtinového cukru
2-3 lžíce mléka
rostlinný olej na smažení

Příprava:
Mrkev oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a koření,přilijte cukr a vmíchejte nastrouhanou mrkev, po lžících vmíchejte mléko až bude mít směs vláčnou konzistenci; směs by neměla být příliš tekutá, Na silné pánvy rozpalte olej a smažte lívanečky po obou stranách do zlatohněda. Podávejte horké!
Dobrou chuť.

Dýňové kari

Přísady:
675 g dýně
1 velká brambora
2 středně velká cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce rostlinného oleje
1 kousek skořice (asi 7 cm)
3 hřebíčky
1 bobkový list
1 lžička kmínu
2 lžičky drceného koriandru
1 lžička garam masala
2 středně velká rajčata

Příprava:
Dýni a bramboru oloupejte a nakrájejte na kostky asi 2 cm velké. Z dýně odstraňte semena. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte na plátky. V hrnci rozpalte rostlinný olej a osmažte cibuli a česnek, až začnou tmavnout dohněda. Přidejte skořici, hřebíček, bobkový list, kmín a ostatní koření. Za stálého míchání smažte asi 2 až 3 minuty. Přidejte oloupaná a na větší kousky nakrájená rajčata. Vmíchejte krájenou dýni a bramboru a vařte na mírném ohni, dokud zelenina není měkká. Čas od času zamíchejte, aby se zelenina zespodu nepřipálila, podle potřeby přilijte 2 nebo 3 lžíce vody. Před podáváním vyjměte skořici a bobkový list.

Pro 4 osoby

Vydatné kořeněné jídlo. Dávejte pozor, abyste zeleninu nemíchali příliš usilovně a nevznikla vám z ní kaše. Výbornou kombinaci tvoří s nekvašeným chlebem a čerstvým salátem.

Ital banana cake

Přísady:
115 g rostlinného tuku
3 velké zralé banány
2 lžíce medu
225 g celozrnné hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky muškátového oříšku
4 až 5 kapek vanilkové esence
55 g kešu oříšků

Příprava:
Utřete tuk do měkka. Oloupejte banány. Z jednoho banánu nakrájejte 9 koleček a dejte je stranou. Zbylé banány rozmačkejte vidličkou na kaši a tu smíchejte s tukem a medem. Smíchejte celozrnnou mouku s práškem do pečiva a vmíchejte do banánů. Přisypte muškátový oříšek, vanilku a nakonec nahrubo nasekané kešu. Vymažte (čtvercový) plech o hraně cca 20 cm. Nalijte do něj těsto a lžící ho rovnoměrně rozprostřete. Špičkou nože si povrch těsta rozdělte na 9 přibližně stejných částí. Do středu každé z nich lehce zamáčkněte plátek banánu. V troubě předehřáté na 180 C pečeme asi 30 až 40 minut (plyn na 4ku). Po vychladnutí nakrájejte na 9 kusů.

Nektar z manga


Přísady:
3 zralá manga střední velikosti
šťáva z jedné limety
550 ml vody
surový třtinový cukr

Příprava:
Oloupejte mango, z jádra ořežte dužninu a rozmixujte najemno, nebo dužninu propasírujte jemným sítem. K vzniklé kaši přidejte vodu a šťávu z limety. Podle chuti doslaďte cukrem a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vychlaďte a podávejte.

Pro 3 až 4 osoby

Výrazný tropický nápoj. Mlsnější můžou přidat i čerstvé pomeranče nebo ananas.

Čočková polévka s karí a kokosem

Přísady:
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
2 plátky oloupaného zázvoru
1 malá zelená paprika
1 malá červená paprika
2 lžíce rostliného oleje
2 lžičky drceného koriandru
1 lžička mletého kmínu
1 lžička garam masaly
55g strouhaného kokosu
1 litr zeleninového vývaru
115g půlené loupané červené čočky
1 pálivá paprika
čerstvě drcený černý pepř


Příprava:
Oloupejte a nakrájejte cibuli. Rozdrťte oloupaný česnek a zázvor v hmoždíři a přidejte trochu vody, aby vznikla pasta. Papriky nakrájejte na plátky.Ve velkém hrnci rozpalte olej a přidejte nakrájenou cibili, nechte ji zesklovatět. Přidejte česnekovou pastu a dvě minuty smažte, pak přidejte koření. Smažte další minutu a pak přidejte dvě papriky. Přidejte kokos a vmíchejte ho aby s evytvořila hustá omáčka. Přilijte zeleninový vývar, probranou čočku propláchněte ve studené vodě, pálivou papriku a černý pepř. Polévku nechte 35 nebo 40 minut povařit na mírném plameni. Míchejte opatrně, abyste nerozmačkali pálivou papriku. Pálivou papriku před podáváním z hrnce vyndejte.

Avokádo plněné rajčaty

Přísady:
450g rajčat
15g majonézy
150g kysané smetany nebo jogurtu
2 plátky oloupaného zázvoru
čerstvě drcený černý pepř
šťáva z poloviny limety
2 velká avokáda

Příprava:
Rajčata oblanšírujte a oloupejte. Jedno nebo dvě rajčata dejte stranou na ozrobu. Oloupaná rajčata nakrájejte na větší kousky, rozmixujte, propasírujte sítem na pyré. K rajčatům vmíchejte jogurt a majonézu. Čerstvý zázvor najemno nakrájejte a přidejte spolu s černým pepřem a limetovou šťávou. Avokáda rozřízněte napůl a vyjměte pecky.Rajčatovou směs dejte na avokáda a ozdobte půlměsíčky rajčat.


I když je to zajímavé, radši zůstanu u čokolády:-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 _AdušQa_ _AdušQa_ | Web | 11. září 2009 v 14:36 | Reagovat

juu to Ital banana cake zní dobřee .-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama